Solceller Till Villan

Solceller till villa, är det en bra idé?

Allt fler och fler husägare installerar solceller och solpaneler på sitt hus. Intresset för solceller bara ökar för varje år som går och det finns en del anledningar till detta att också titta närmare på. Solceller till villa, är det en bra idé egentligen? Ja det är många som frågar sig den frågan, det enkla och korta svaret till detta är oftast ett rungande JA.

Som alltid så finns det saker som är viktiga att tänka på när man vill installera solceller till sin villa. Några exempel på detta är hur och vart solpanelerna ska monteras, husets läge och takets lutning i förhållande till solen, kostnad m.m. Här rekommenderar vi dig alltid att ta kontakt med flera duktiga certifierade installatörer av solceller. Genom att kontakta flera företag så får du också in flera offerter, vilket gör att du enkelt och smidigt kan jämföra kostnaden dom emellan.

Att många ställer sig frågan ”solceller till villa, är det en bra idé?” handlar även mycket just om själva kostnaden för installationen samt om solcellerna producerar nog mycket energi till det som hushållet behöver.

 

Vad kostar solceller till villa?

För många som är intresserade av att installera solceller så är det just solceller till en vanlig villa som tillhör de vanligaste önskemålen. För att ge ett räkneexempel på en normalstor villa så kan kostnaden ungefär bli:

  • Villatakets area i kvadratmeter: 45 m²
  • Antal solpaneler som täcker villatakets area: 22st. solpaneler
  • Styrka: 7,5 kW

Kostnad för material, installation och projektering: ca 120 000 kr

Kostnad efter regeringens solcellsbidrag på 20%= 96 000 kr

Här blir det även intressant att se över hur lång tid det skulle ta tills dess att din solcellsanläggning har avbetalat sig. Uträkningen nedan är enligt kostnadskalkylen ovan:

  • Uppskattad årlig elproduktion: 7 500 kWh
  • Elpris per kWh: 1,20 kr
  • Uppskattad tid tills dess att investeringen i solceller återbetalat sig: ca 10 år

Uppskattad avkastning efter 25 år: ca 135 000 kr

Kostnaden kan även variera beroende på vilken typ utav solceller du väljer, hur mycket solceller som du behöver samt är även beroende på vilken leverantör du väljer.

Just därför är det också extra viktigt att jämföra företagens offerter på förhand innan du bestämmer dig. I exemplet här ovan så är det inte inräknat ifall överbliven el skall säljas till en elleverantör eller om el ska köpas in under vintermånaderna.

 

Hur mycket el producerar solceller per år?

I Sverige så brukar man räkna på att för varje installerad kilowatt i effekt (kW) så får du ut ungefär 1000 kilowattimmar energi (kWh) för varje år. Det är möjligt att få ut än mera elproduktion från sina solpaneler än så. För att maximera produktionen så är det som vi tidigare varit inne på viktigt att solpanelerna får så mycket soltimmar som möjligt.

För att ytterligare maximera elproduktionen så är det också viktigt hur takets läge är i förhållande till solen. Solpanelernas lutning är också en sak att se över. Hur du ska göra för att få ut så mycket el som det bara är möjligt får du också veta av din solcellsinstallatör.