Hur du gör om du vill installera solceller själv

Det är många hus- och villaägare som är intresserade av att installera sina egna solpaneler. En vanligt förekommande fråga är, hur gör du om du vill installera solceller själv? Nu är det ju så att man inte helt får göra jobbet själv utan måste ha professionell hjälp. Det finns också en hel del att tänka på innan du monterar upp din solcellsanläggning.

Förutom just hur gör du om du vill installera solceller själv så är andra vanliga frågor:

  • Vilken solcellslösning man ska välja?
  • Om förutsättningar för god elproduktion finns på den plats där du tänkt att montera upp dina solpaneler.
  • Är det fritt fram att enbart montera upp sin solcellsanläggning eller krävs det bygglov? vilka ska i sådana fall underrättas?
  • Kostnader för material, utrustning och vem det är som ska utföra monteringen.

När man vill installera solpaneler på sitt tak så är det bra att veta om att detta är ett elinstallationsarbete som måste utföras av registrerade elinstallationsföretag. Som husägare så är du skyldig att kontrollera att det företag du anlitar också får utföra arbetet av installationen. Företaget som anlitas måste vara registrerat för verksamhetstypen elproduktionsanläggningar. På Elsäkerhetsverkets sida kan man läsa mer om detta (till en viss kostnad).

 

Spara pengar när du installerar solceller

Även om du inte får utföra själva kabelinstallationen och uppkoppling till elnätet själv så finns det ändå saker som du kan göra för att spara pengar. Hur gör du då om du vill installera solceller själv? Ja det som du faktiskt kan göra själv och för att spara pengar är bl.a. att du köpa hem de solpaneler som du vill ha. Utöver detta så kan du själv också köpa hem kablar, växelriktare och ev. monterings-kit som du kan tänkas behöver.

Gör du något av detta själv så glöm bara inte att se till så att allt material är kompatibelt med varandra. Kontrollera även på förhand att det finns en svensk bruks- och säkerhetsanvisning för alla de CE-märkta delar som ingår i din solcellsanläggning.

Att göra allt detta själv är enbart att rekommendera om du också känner dig 100% bekväm och säker med allt som hör till.

 

Solceller har många utformningar

Viktig att tänka på vid installation av solceller

Om du inte känner med dig att du verkligen har koll på allt vad installering av solceller innebär, så är det alltid bra att vända sig till en duktig certifierad elinstallatör. Det finns gott om trygga och erfarna företag inom branschen som kan hjälpa dig. Många företag hjälper inte bara till med själva installationsarbetet utan hjälper också gärna till med att maximera lönsamheten för din solcellsanläggning.

Det är också att rekommendera att du vänder dig till minst tre olika företag när du vill installera solceller. På så vis så får du flera olika synpunkter på vilken installation vilka solceller du behöver. Dessutom så får du än bättre möjligheter att spara pengar då du kan jämföra företagens offerter med varandra.

Det är också viktig att veta om att man bör se en installering av solceller som en god investering på längre sikt. Även om det kostar en bra slant att installera solcellerna så är det en investering som på dryga 10 år även kommer att göra sig lönsam för dig. För mer information rekommenderar vi att du besöker Energimyndighetens sida för sol-el.